Šola informacij

 

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/otlet.html

 

Šola informacij
Prejšnja Šola knjižničnih in informacijskih študij

Michael Buckland, redni profesor.

Paul Otlet, pionir informacijskega managementa.

 

 

Paul Otlet (portret) je bil rojen leta 1868 v Bruslju v Belgiji. Njegova monumentalna knjiga Traité de documentation. (Bruselj, 1934) je bila osrednja in simbolična v razvoju informacijske znanosti – takrat imenovana “Dokumentacija” – v prvi polovici dvajsetega stoletja. Poleg tega nas spominja na nekaj, kar je preveč pozabljeno: da je to področje živahno obstajalo v zgodnjih desetletjih dvajsetega stoletja in sofisticiranost glede teorije in informacijske tehnologije, ki zdaj pogosto preseneča ljudi.
Paul Otlet je bil najpomembnejši dejavnik pri razvoju dokumentacije. Neutrudno se je že desetletja boril z osrednjimi tehničnimi, teoretičnimi in organizacijskimi vidiki problema, ki je osrednjega pomena za družbo: kako omogočiti zabeleženo znanje tistim, ki ga potrebujejo. Je globoko razmišljal in pisal neskončno, ko je na svojem inštitutu v Bruslju zasnoval, razvijal in začel ambiciozne rešitve.
Proti koncu delovnega življenja je povzel njegove zamisli v dveh velikih zbirkah besedil, Traité de dokumentaciji leta 1934 in Monde: Essai d’universalisme leta 1935. V zadnjih letih se je znova pojavil zanimanje za Otletovo delo. Leta 1989 je bil traité, tako dolgo, da je bil tiskan, v ponatisu. Leta 1990 je njegov biographer prof. W. Boyd Rayward iz Univerze v New South Walesu objavil angleški prevod izbranega Otletovega najboljšega spisa: Otlet, Paul. Mednarodna organizacija in širjenje znanja: izbrani eseji. (FID 684). Amsterdam: Elsevier, 1990.
Zdaj Otletove ideje in spisi so spet aktivna sestavina informacijske znanosti, ki ima zgodovinski interes in tudi sodobni interes v zvezi z naravo dokumentov in hiperteksta. Zdaj je že stoletja, saj sta Otlet in LaFontaine začela z ambicioznim programom, ki se nadaljuje kot Mednarodna federacija za informacijsko in dokumentacijo FID. (Prilagojeno iz predgovora španski izdaji Odletove Traité). Otlet in LaFontaine sta bila dejavna tudi pri ustanovitvi Zveze mednarodnih združenj.

Viri
izbrana dela o Otletu, njegovem delu in njegovih naslednikih.
– Otletovi arhivi in muzej so zdaj na voljo na naslovu Rue des Passages 15, B-7000 Mons, v Monsu, Belgija, kot The Mundaneum, ki je začel objavljati raziskave, ki temeljijo na teh arhivih, zlasti Centans de l’Office International de Bibliographie : 1895 – 1995; les premisses du Mundaneum. – Mons: izdaje Mundaneum, 1995. ISBN 2-930071-05-2. (Pregled v nemščini).
– – projekt HyperOtlet in kritična, digitalna izdaja njegove Traité de dokumentacije.
– Alex Wright. Katalogizacija sveta: Paul Otlet in rojstvo informacijske dobe. Oxford Univerzitetni tisk, 2014.
– Posebna izdaja o transnacionalnih združenjih Otlet 2003, št. 1-2. pdf
– Francoise Levie: L’homme qui voulait classer le monde [Človek, ki si je želel razvrstiti svet]. Biografija in dokumentarni film.
– Raywardova biografija iz leta 1975 je zdaj na voljo na spletnem naslovu http://hdl.handle.net/1854/3989
– dokumentarni film B. Rayward (govor v angleščini) in F. Fueg (govor v francoščini): Alle kennis van de wereld (Noorderlicht, 9). Na voljo na http://archive.org/details/paulotlet.
– Žalostni komentar Francije: ko America odkrije Paul Otlet.