D. Mark Manley

Original: http://phys.kent.edu/~manley/biography.html

 

Rodil sem se v Kolumbiji v Louisiani (v župniji Caldwell) 1. septembra 1954. Moj oče, Leslie Earl Manley (25. decembra 1906), je delal kot strokovnjak za rušenje do gradbenih del do svoje smrti (8. november 1975) kmalu po tem, ko sem stopil v šolo. Moja ljubljena mati, Mable Ann Manley (née Lee), se je rodila 5. aprila 1917. Že več let je živela v Monroju v Luizijani do svoje smrti 3. avgusta 2002. V različnih obdobjih je delala na področju prodaje, knjigovodstva, kot radijski dispečer in v stanovanjski varnosti. Imam eno sestro, Wando Ann Manley (18. avgust 1950) in dva brata, Daniel Leslie Manley (27. avgust 1943) in Ronald Paul Manley (1. september 1954). Leta 1972 sem diplomiral iz srednješolske šole v Caldwellu, kjer sem bil razredni salutator. Med srednjo šolo sem razvil nekaj malih talentov kot umetnika in ustvaril številne oljne slike. Prav tako sem imel veliko zanimanje za opazovalno astronomijo.

Poleti leta 1972 sem začel študij kot fizika na Univerzi severovzhodne Lousisiana (zdaj Univerza Louisiana v Monrou). Moj namen je bil pridobiti potrebno fiziko in matematiko ozadje, da bi bilo mogoče študirati astronomijo v podiplomski šoli. Do trenutka, ko sem prejel mojo B.S. stopnja v fiziki, magna cum laude, moje zanimanje se je nekoliko pomaknilo proti astrofiziki kot čista astronomija. Odločil sem se, da bi pridobil magisterij iz astronomije na Univerzi v Wyomingu v Laramieju v Wyomingu, ki je takrat objavljal naslove za načrtovanje gradnje, kar je kasneje postalo znano kot WIRO, Infrardeči observatorij Wyoming. V univerzitetni študij Univerze v Wyomingu sem odšel na Oddelek za fiziko in astronomijo avgusta 1975. Brez resničnega načrtovanja sem opravil doktorat. kandidatni izpit iz leta 1977 in se odločil, da gre neposredno za doktorat. Kot diplomantka sem imel priložnost poučevati astronomske laboratorije, ki so vključevali opazovalno komponento, ki sem jo zelo uživala. Ko sem delal eno poletje z infrardečo astronomsko skupino, sem spoznal, da se je moje zanimanje preusmerilo k fiziki, in tako sem se odrekel načrtov, da postanem astronom. Ob obisku diplomiral sem spoznala svojo prihodnjo ženo, Mari Takai (20. maj 1949), ki je delala na magisterij iz psihologije. Mari je bila rojena v Niigati na Japonskem, kjer njena družina še vedno živi. Bila sva poročena na gori v Wyomingu 23. julija 1977, potem pa je spremenila svoje ime v Mari Takai-Manley.

Februarja 1978 smo se z Mari in se preselili v Los Alamos v New Mexico, kjer sem začel eksperimentalne raziskave s profesorji Ray Kunselmanom in Glen Rebko, ki je kasneje postala moja disertacijska svetovalka. (Glen je bil študent Roberta V. Pounda in poimenovan je znan slavinski poskus Pound-Rebka.) Moj prvi eksperiment je vključeval pionski titan, ki je preizkusil enačbo Klein-Gordon. Bili smo stacionirani v Los Alamosu do leta 1981, ko sem končal dissertacijo “Merjenje in analiza izobarskih modelov dvojnega diferencialnega preseka pi + Produced in pi-p pi + pi-n”. Življenje v Los Alamosu je bila čudovita priložnost za slišati pogovore nobelovskih nagrajencev in biti vsak dan izpostavljeni številnim prednostim dela v nacionalnem laboratoriju. Moja ena obžaluje, da smo se preselili v Los Alamos, je bila, da Mari ni nikoli dokončala magisterij iz psihologije.

Leta 1981 sem začel delati na Poligoničnem inštitutu v Virginiji in na oddelku za fiziko v državni univerzi v Blacksburgu v Virginiji. Moj postdoktorski položaj na Virginia Techu je v prvi vrsti opravljal obsežno analizo izobarskega modela delnega valovanja svetovnih podatkov o zračnih komorah za reakcije pi N -> pi pi N. Nadzorniki so bili Richard Arndt in L. David Roper, ki so zelo cenjeni za svoje raziskave, ki vključujejo analize delnih valov. V podjetju Virginia Tech sem bil vesel, da se je Mari vrnila v šolo in končala magistrski študij na področju svetovanja.

Leta 1984 sem naredil kariero, da bi začel drugi postdoctoral položaj v Lawrence Livermore Nacionalni laboratorij v Livermore, Kalifornija. Prvič sem začel študirati o kompleksnih jedrih. Moj nadzornik v Livermoru, Barry Berman, je zdaj profesor fizike na Univerzi George Washington. V dveh letih, v katerih živimo v Livermoru, sem bil v glavnem vključen v analiziranje podatkov o razprševanju elektronov iz redkih izotopov kisika. Vendar pa sem tudi sodeloval pri eksperimentu pion-raztresanja na izotopu redkega silicija pri TRIUMF v Vancouverju, B.C.

Leta 1986 smo se preselili po vsej državi v Kent, Ohio, kjer sem sprejel fakulteto na oddelku za fiziko na Univerzi v Kentu. Naslednje leto sem postal član ameriškega fizičnega društva. Ko sem se preselil v Kent, sem kupil klavir, vendar žal nisem igral že dolgo. Vendar sem uspel razviti impresivno zbirko mineralov (če tako rečem jaz). Mineralno zbiranje je hobi, ki sem se prvotno razvil kot deček v Louisiani. V redkih primerih sem v poeziji dabbled. Prav tako uživam v branju znanstvene fantastike in romanov “triler”. Moji najljubši avtorji so Greg Bear, Ben Bova, Marion Zimmer Bradley, Robin Cook, Rick Hautala, Stephen King, Dean Koontz, Robert R. McCammon, Anne Rice in John Saul.

Moja raziskava v zgodnjih letih v Kentu se je osredotočila predvsem na eksperimentalne študije jedrske strukture z vključujočim razprševanjem elektronov v centru MIT-Bates Linearno Pospeševalnik Center. Sodeloval sem tudi pri mnogih (p, n) poskusih na IUCF (Indian Cyclotron Facility University) v Bloomingtonu, Indiana. Poskusi (p, n) so vodili moji prijatelji in kolegi, Bryon Anderson in John Watson. Doslej sem podprla raziskave 12 diplomantov: Michael Saleski (M.S., 1990); Mark Sellers (doktorica znanosti, 1991); Joseph Ruthenberg (M.S., 1995); Martin Niboh (doktorica znanosti, 1997); John Olmsted (doktorica znanosti, 2001); in John Tulpan (Ph.D., 2007), Hongyu Zhang (Ph.D. 2008), Kabi Bantawa (Ph.D.) 2009, Manoj Shrestha (Ph.D.) 2012, Brian Hunt (Ph.D. ), ChandraSekhar Akondi (doktorat v teku) in Haoran Sun (doktorat v teku). Moje raziskave so v glavnem podprle dotacije ameriške Nacionalne znanstvene fundacije in ameriškega ministrstva za energijo. V Kentu sem tudi del eksperimentalnega napora, ki ga vodi Richard Madey, da izmerim električni obliki faktorja deuterona. Sem spletni skrbnik za analizo skupine Baryon Resonance Analysis Group (BRAG), leta 2002 pa sem bil izvoljen za predsednika upravnega odbora BRAG. Leta 1995 sem postal član čarterske novosti Kristal Krogla Sodelovanje,
se ukvarjajo z eksperimentalnimi študijami barionske spektroskopije z uporabo pionskih in kaonovih nosilcev na Brookhaven nacionalni laboratorij AGS, ki se nahaja na Long Islandu v New Yorku. Imel sem tudi povezavo s poskusnimi programi v dvorani A in dvorani B pri Thomas Jefferson Nacionalni Pospeševalni obrat v Newportu Novice, Virginia. Trenutno se moja raziskava osredotoča na eksperimentalno in fenomenološko študijo barionskih resonanc. Sem sodelavka A2 Sodelovanje, ki sodeluje pri eksperimentih z uporabo dejanskih označenih fotonov Bremsstrahlung v Mainzu v Nemčiji.

Leta 1997 sem napredoval v rednega profesorja. Od leta 2006 sem delal kot dodiplomski koordinator oddelka za fiziko.